Goedemorgen! Dit zijn de belangrijkste dingen die je vandaag moet weten.

1. Grote pensioenfondsen voor ambtenaren, zorg en metaal in zwaar weer

Meerdere pensioenfondsen hebben hun dekkingsgraad afgelopen maand zien wegzakken tot onder de 100 procent. Dit betekent dat de bezittingen lager zijn dan de som van alle toekomstige uitkeringsverplichtingen. Daardoor worden pensioenkortingen volgend jaar moeilijker af te wenden.

Gezien de uitbetalingsverplichtingen die pensioenfondsen hebben, is de dekkingsgraad een belangrijk ijkpunt voor de financiële gezondheid van een fonds. Het grote ambtenarenpensioenfonds ABP is eind mei gedaald naar 96,1 procent, wat neerkomt op de laagste stand sinds maart 2017. Het fonds Zorg en Welzijn (PFZW) dipt ook onder de 100 procent en komt uit op 96,3 procent.

2. Beetje lucht voor spaarders in 2020: inflatie daalt

In 2019 zuchten spaarders onder de torenhoge inflatie die niet bij te benen is met de lage spaarrentes. Maar er komt verlichting, zo blijkt uit nieuwe economische ramingen van het Centraal Planbureau (CPB).

Waar de inflatie dit jaar gemiddeld 2,6 procent bedraagt, ligt die in 2020 op gemiddeld 1,4 procent. Dat is nog altijd fors hoger dan de hoogste variabele spaarrente van 0,25 procent, maar het gat wordt kleiner. Verder voorziet het CPB voor dit jaar een economische groei van 1,7 procent, dat is iets hoger dan eerder verwacht. Voorwaarde is wel dat de handelsoorlog van Donald Trump en de Brexit niet rampzalig uitpakken.

3. Worden verdachten van neerhalen MH17 voor de rechter gebracht?

Gaat Nederland verdachten van het neerhalen van de MH17 voor de rechter brengen? Die centrale vraag gaat het Joint Investigation Team (JIT) woensdag beantwoorden. Het JIT onderzoekt de ramp met de Boeing 777 van Malaysia Airlines die in 2014 werd neergehaald door een Buk-raket in Oekraïne.

Eerder concludeerde het internationale onderzoeksteam al dat de raketinstallatie aan het Russische leger toebehoorde en naar Oekraïne was gebracht. Russische rebellen waren destijds in hevig gevecht met het Oekraïense leger. Volgens Oekraïne, dat deel uitmaakt van JIT, maakt het onderzoeksteam vandaag de namen van de eerste vier verdachten bekend, maar JIT wilde dat niet bevestigen.

4. Facebook onthult plan voor cryptomunt Libra

Facebook stort zich op de markt voor cryptomunten. Het grootste sociale medium ter wereld bundelt de krachten met een reeks andere multinationals voor de lancering van zijn eigen cryptomunt: de Libra. Een van de doelen is om financiële dienstverlening aan te bieden aan miljarden mensen in de wereld die nog geen bankrekening hebben, maar wel over een mobiele telefoon beschikken.

Facebook zet hiermee een stap in een totaal nieuwe richting, in een bedrijfstak met een hoog reputatierisico. De cryptowereld is de afgelopen jaren geplaagd door schandalen rond diefstal van cryptomunten en problemen met het witwassen van crimineel geld. Toch is het bedrijf erin geslaagd om meer dan twintig grote ondernemingen elk 10 miljoen dollar te laten investeren in de ontwikkeling van de Libra.

5. Bitcoin blijft op topniveau hangen, na aankondiging Facebook-munt

Maar wordt de Libra van Facebook nu wel of geen bedreiging voor de rest van de cryptowereld? De eerste reacties van cryptobeleggers zijn redelijk positief. De bitcoin steeg donderdagmiddag naar het hoogste niveau van dit jaar: 9.477 dollar. Daarna zakte de munt terug tot een niveau van 9.175 dollar vrijdagochtend. Per saldo blijft de belangrijkste cryptomunt daarmee op het topniveau van dit jaar hangen.

6. Rory Stewart is de verrassende uitdager van Boris Johnson

Boris Johnson gaat nog steeds ruim aan kop in de strijd om het Conservatieve leiderschap. Hij kreeg dinsdag 126 van de 313 stemmen in de tweede ronde. Zijn voornaamste uitdager is een verrassende naam: Rory Stewart. De huidige minister van Ontwikkelingssamenwerking deed het goed in het debat, waar Johnson weigerde aan mee te doen, en verdubbelde zijn stemmenaantal tot 37.

De voormalig diplomaat Stewart is de absolute tegenpool van Johnson: antimacho, pragmatisch en tegen een Brexit zonder deal. Hij is naar verluidt de favoriet van Theresa May en wil de overeenkomst die zij met de EU sloot grotendeels in stand houden. De komende dagen wordt het aantal kandidaten via een aantal stemrondes verder teruggebracht van vijf naar twee.

Rory Stewart

7. Trump wil nog vier jaar in het Witte Huis: 'Keep America Great'

Het was al sinds zijn beëdiging in 2017 duidelijk dat Trump het liefst acht jaar lang in het Witte Huis wil zitten, maar nu heeft hij zich ook officieel opnieuw verkiesbaar gesteld met de slogan "Keep America Great". In zijn toespraak stelde Trump dat zijn regering de afgelopen twee jaar "onder vuur is genomen", waarmee hij doelde op het onderzoek naar Russische inmenging van speciaal aanklager Robert Mueller. "Geen enkele president zou zoiets ooit nog moeten doorstaan", zei hij.

8. Tesla haalt productiedoelen wéér niet

Het wil maar niet vlotten met de productie van de Tesla Model 3, dat suggereren althans gelekte documenten die Business Insider inzag. Op 22 mei schreef Tesla-CEO Elon Musk in een e-mail aan zijn werknemers dat de elektrische automaker in de rest van tweede kwartaal consequent 1.000 Model 3-auto's per dag moet produceren. Maar de cijfers in de documenten wijzen erop dat sinds 22 mei gemiddeld 700 auto's per dag van de band rolden. Het aantal van 1.000 per dag werd de afgelopen periode slechts één keer gehaald.

 

Nieuws inhalen? Lees dan de belangrijkste punten van gisteren terug.

 

Dit zijn de best gelezen verhalen op Business Insider van dinsdag: